Zoeken op titels


Er wordt zowel in auteur als titel gezocht. En in de film-informatie (als "met verfilmingen" is aangevinkt), en evenzo in de eventuele hoofdpersonen (vaak met locatie), citaten en verhalen.
De voorkeuren staan standaard op "maakt niet uit"; dat levert 23000 titels op, waarvan er zo'n 10500 (circa 45%) door VN "gesterd" zijn. Door één of meer keuzes te maken wordt dat aantal uiteraard ingeperkt. Om de gewenste titels op te halen: eerst uw eventuele keuzes aanklikken, wellicht een zoekstring invullen, misschien nog een enkele optie, en dan klikken op de knop "zoeken" in het midden.

Er wordt bij de zoekstrings niet op het verschil tussen kleine letters en hoofdletters gelet; default: niks, oftewel geen zoekstring. Voorbeelden: Stanley, Dickson, Amsterdam (met hoofdpersonen), Holmes (met hoofdpersonen, verhalen en verfilmingen), strop, kaft, Hitchcock, Gutenberg, 1957, vertaling, strip, Christie, Bond, rood, geheim goudvis (met spatie ertussen). Er kan ook gebruik gemaakt worden van de HTML-structuur van de bestanden waarin gezocht wordt; soms komt er daardoor overigens wat "bijvangst".
Enkele series (Crime de la Crime, Luitingh, Misdaad en Mysterie, Ooievaar, Parel, Pocketclub, Poema, U.V. Specials, Veen, pockets en overig) kunnen niet op nummer worden gesorteerd. Overigens, als geen serie is gelecteerd, worden de titels op jaar van publicatie gesorteerd als deze optie is gekozen.
Als "alleen verfilmd" wordt aangevinkt worden uiteraard alleen verfilmde titels getoond; als "met verfilmingen" wordt aangevinkt komt er film-informatie bij (en dat gebeurt automatisch als "alleen verfilmd" is aangevinkt).
Aanvinken van de opties "met hoofdpersonen", "met citaten", "met foto's" (dit kost natuurlijk wel wat meer tijd bij het ophalen; bij "alleen foto's" wordt er automatisch PDF gegenereerd — als 10-bij-10 vijf-sterren-behang bijvoorbeeld), alleen met "digitekst" en "met verhalen" doet wat er verwacht wordt. En er verschijnt soms wat meer informatie over de schrijver — als "met extra informatie" wordt aangevinkt; bij een flink aantal auteurs staat dan een thuis-web-link vermeld en/of een wiki-pagina, en/of een link. En een aantal teksten van Project Gutenberg en de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren, aangegeven met [tekst].
Er kan ook alleen gezocht worden naar "goede" boeken. Maar welke zijn dat? In ieder geval de boeken die door VN met vijf sterren zijn gewaardeerd; en boeken uit de lijsten van Symons en Keating; en nog wat persoonlijke favorieten; en een paar karakteristieke werken. Misschien is "representatief" een beter woord. Van de meeste auteurs zijn naast het geselecteerde boek nog wel meer titels "goed". Overigens, van alle (ruim 300) "goede" boeken is een citaat opgenomen.
Als PDF wordt gekozen, wordt er PDF-uitvoer gemaakt, en
dat ziet er mooier uit dan de gewone HTML-uitvoer;
een voorbeeld:
titels met vijf sterren
(7 pagina's) of
idem, met meer informatie
(20 pagina's) of
idem, met meer informatie — en foto's
(32 pagina's).
Dit werkt niet als op auteurs gezocht wordt.
Als "met foto's" is aangevinkt, worden er maximaal
500 titels gedaan.
Om alle informatie in PDF-formaat op te halen, zie
hier — zo nodig met foto's erbij.
Er kan ook een file met gegevens
over de eigen (gelezen) boeken bij het zoeken gebruikt worden.
Dit voor mensen die er zelf een
collectie op na houden.
Mist u titels? Geef ze door!
Zoeken op auteurs


Er kan op een minimaal aantal behaalde sterren en/of titels worden geselecteerd. Apart kan gekozen worden in welke aaneengesloten periode van jaren de auteur in VN moet voorkomen (voor één jaar: kies jaargrenzen hetzelfde; de auteur staat dus in alle jaren tussen de opgegeven grenzen; als de ondergrens weggelaten wordt en er wel een bovengrens is, worden alle jaren vanaf het begin gebruikt, en analoog in het omgekeerde geval; standaard wordt niet op deze jaren gelet). Nooit in VN vermelde auteurs worden voorzien van een —, en er kan eenvoudig een lijstje met het oeuvre van een auteur worden opgevraagd.
Mist u auteurs? Geef ze door!