Legenda
Opgenomen zijn onder meer alle auteurs die ooit hun naam in een van de lijsten van VN vermeld zagen. In totaal staan 22810 titels vermeld, van bij elkaar 6195 verschillende auteurs. Opgenomen zijn circa 2500 nooit in VN vermelde schrijvers, bijvoorbeeld: Stanley Ellin, Andrew Garve, Ivans, John P. Marquand, William Somerset Maugham, Daphne du Maurier, Julian Symons en Ted Viking. Series als Lord Lister en de oude Nick Carter zijn niet opgenomen. En doorgaans geen e-boeken. Een 2500-tal verfilmingen staat vermeld; er kan hier doorgeklikt worden naar de Internet Movie Database. Circa 55% van de titels valt onder een thuis-pagina van de auteur, 70% onder een wiki-pagina, en 80% onder minstens één van deze twee.De genoemde jaartallen zijn steeds die van de oorspronkelijke uitgave; overigens is daarover soms discussie mogelijk. Tussen haakjes staat doorgaans de Nederlandse titel; tevens worden pocket-uitgaves, zoals Prisma's en Zwarte Beertjes, en enkele paperback-uitgaves, bijvoorbeeld Crime de la Crime, vermeld. Auteurs die onder verschillende namen opereren zijn soms onder één naam opgenomen.
Allen die aanvullingen of correcties opstuurden, of vragen beantwoordden, hartelijk dank! In het bijzonder geldt dit voor Jan van der Borden, Kees Buis, Kerem Denizmen, Harrie van Dijk, Bernhard van Donselaar, Wim van Eyle, Wouter de Jong, Uilke Komrij, Geraldine Kraak, Kees de Leeuw, Arjan Mulder, Henk Mulder, Rob Plasschaert, Trudy van Schie, Karel Siebers, Fred Vredeveld, Helen van der Zee-van der Voort, Hennie Zimmerman, en vanzelfsprekend Vrij Nederland. De interface is ontworpen door Maja Jakobik, Kees Koffeman en Fee Yun Wong. Maar er blijven vragen over ...
Van Nederlandse auteurs zijn alle bekende titels
[dankzij de boeken van Maarten Bronkhorst, Cor Docter,
Jan Roosendaal / Bert Vuijsje / Chris Rippen, Wim van Eyle, Jos van Cann en de
lijsten van Alwin van Ee] opgenomen,
ook als de auteurs of titels in kwestie VN nooit gehaald hebben:
ongeveer 7000 titels — en circa 1500 Belgische boeken
(Simenon telt als Franse auteur).
Aanvullingen zijn ook hier welkom.
Circa 10500 titels, ongeveer 45% van het geheel, zijn voorzien van VN-sterren. Bij sommige titels staan twee of meer getallen genoteerd: de VN-waardering veranderde in de loop der jaren (in een enkel geval klopt hier iets niet helemaal, een typefout bijvoorbeeld). De * staat steeds bij de hoogste waardering; de waarderingen staan in tijdsvolgorde. Als er geen sterren bij een boek staan betekent dat doorgaans dat de titel VN nooit gehaald heeft, of in een enkel geval dat de titel daar wel genoemd werd, maar niet "gesterd". Citaten uit VN staan meestal tussen ' en ' (enkele aanhalingstekens).
Ook zijn aangegeven de Dagger Awards , toegekend door de Crime Writers Association of Great Britain, de Edgar Allan Poe Awards van de Mystery Writers of America en de Anthony Awards — ook als geen Nederlandse vertaling bekend is; verder zijn vermeld de Gouden Stroppen, Poirotprijzen, Schaduwprijzen en Diamanten Kogels. Er zijn enkele titels die nooit in het Nederlands vertaald zijn in de lijsten opgenomen. De persoonlijke voorkeuren van WK zijn aangegeven met WK. Van een flink aantal boeken, omstreeks 27000 (21500 titels), is een plaatje van de voorzijde te vinden, aangegeven met [foto] — met een tooltip. Vele zijn van internet geplukt, met dank aan de makers/eigenaars. Maar van circa 700 titels ontbreekt nog zo'n foto ...
Niet alle titels van alle auteurs zijn opgenomen, in het bijzonder niet wanneer het duidelijk geen detectives of thrillers zijn. Uiteraard zijn er twijfel- en grensgevallen. Zo zijn de psychologische romans van Simenon lang niet allemaal vermeld, evenmin als de romantische verhalen van Mary Stewart — op een enkele na. En ook niet de SF-detectives van Asimov. Maar waarom wel Anthony Hope, en niet alles van Stephen King en Dean Koontz? En wel iets van Tsjechov, maar geen Dostojevski? Of Hermans, van wie wel weer de Klondyke-verhalen vermeld zijn? En geen Phillips Oppenheim, en Biggles, en Henry Rider Haggard, en Enid Blyton, en Karl May, en R.L. Stine, maar weer wel de Ro(o)de Pimpernel? Of de Quincunx, en meer boeken van Dickens? Roald Dahl? En alles van Sax Rohmer? En de Belgische Hansjes en Ivanovskes? Tja, over grenzen valt te praten. Maar liever geen SF, fantasy, horror, real crime, oorlogsverhalen, westerns. En avonturen-romans? En Douglas Reeman, of Roberto Saviano? En e-boeken?